Thursday, September 18, 2008

Avrupa Birliği Nabucco'dan sonrasını düşünmeli



ABD'nin Avrupa Birliği nezdindeki temsilcisi C. Boyden Gray, AB'nin Türkiye'den  geçen Nabucco doğalgaz boru hattı ve Hazar doğalgazının Avrupa'ya nasıl getirileceği konusunda açık fikirli olması  gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığını azaltacak olan Nabucco hattını destekliyor. Hattın inşasının ne kadar öncelikli  olduğu geçen ay Rusya'nın Gürcistan'ı işgali ardından daha da belli oldu.
    
Nabucco hattıyla senede 30 milyar metreküp Hazar ve Ortadoğu doğalgazı Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve  Macaristan üzerinden Avusturya'ya taşınacak.
    
Gray, Türkiye ve Hazar Denizi çevresindeki ülkelere yaptığı ziyaretlerin ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin Hazar  doğalgazına erişimin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söylerken, Avrupa'ya Türkiye üzerinden geçecek hatların daha hızlı  geliştirilebileceğini söyledi.
    
NABUCCO'NUN ALTERNATİFİ YUNATİSTAN TÜRKİYE HATTI 
Reuters ile yaptığı söyleşide Gray, "Nabucco'yu bir proje değil de bir mecaz olarak düşünün" dedi ve ekledi "Hattı inşa  edecek olanlara politikalarımızda söz hakkı verebilirsek boru hatlarının geçmesi gereken en uygun noktaları bize  söyleyeceklerdir ... bırakın hattın nereden geçmesi gerektiğine ve kapasitesine onlar karar versinler."
    
Nabucco'nun alternatifleri arasında doğalgazı sıvı şekilde tanker ile taşımak veya Yunanistan-Türkiye arasındaki boru  hattını genişletmek bulunuyor.
    
Gray ayrıca "Eğer Türkiye'deki boru hatları geliştirilebilir ve batıdaki hatlarla daha bağlantılı hale getirilirse  Türkiye'deki mevcut altyapı da kullanılabilir ... bu işi gerçekleştirmek için tek bir yol yok" dedi.
    
Doğalgazın Azerbaycan ve Türkmenistan'dan Avrupa'ya getirilmesi için yeni projeler de son haftalarda tartışılmaya  başlandı. Bu projelerden biri de Türkiye ile Yunanistan arasındaki hatla da birleşecek Yeni Avrupa Sevkıyat Sistemi (New  Europe Transmission System - NETS) projesi.
  
IRAK'TAKİ GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR   
Gray, "Kısa vadede önemli olan Azerbaycan ve Türkmenistan konusunda gelişmelerin sağlanabilmesi ve geçiş koşullarının  Türkiye için uygun olması" dedi.
    
Analistler, Türkiye'nin daha yüksek geçiş ücretleri ve hattan geçen doğalgazın ticaretini yapma hakkını almak için  anlaşma sürecini ağırdan aldığını söylemişlerdi. Ancak Türkiye tarafından Temmuz'da yapılan bir açıklamada birkaç ay  içinde bir sonuca ulaşılabileceği belirtilmişti.
    
Irak doğalgazının piyasalara ulaşması sonrasında Türkiye'yi güvenli geçiş yapılabilecek ülkelerden biri olarak güvenceye  alması AB'ye yardımcı olacak. Irak, Akkas sahasının iki üç sene içinde faaliyete geçmesiyle AB'ye 5 milyar metreküp  doğalgaz verebileceğini söylemiş, miktarın daha sonra artırılabileceğini belirtmişti.
    
Gray, "Herkes Irak'taki gelişmeleri yakından takip ediyor ... Türkler Irak'taki çatışmaların azalmasıyla Irak'a çok daha  iyimser bir gözle bakmaya başladılar. Bunu çok yakından takip etmeliyiz" dedi.

No comments: