Monday, March 30, 2009

Seçim MHP’ye yaradı AKP irtifa kaybetti

En ciddi oy ve belediye sayısındaki artış MHP'de yaşandı. AKP il genel meclisinde beklediği başarıyı yakalayamadı


ANKARA - Türkiye genelinde hem belediye başkanlığı hem de il genel meclisinde partiler arasında kıran kırana bir mücadele yaşandı. AKP beklendiği gibi ikisinden de önde çıktı ama 2004 ve 2007'deki gücünü koruyamadı. Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin MHP ve CHP'nin aldığı toplam belediye sayısını geçtiğini ve "güvenoyu" aldığını belirtse de AKP'nin il genel meclisinde yüzde 40'ın altına düşmesi, bazı büyükşehir belediyelerini kaybetmesi ve Ankara ile İstanbul'da rahat alamaması "irtifa kaybı" olarak yorumlandı.

Belediye başkanlığı seçimlerinde AKP, 2004'te 12 büyükşehir, 46 il, ve 483 ilçede belediye başkanlığını kazanmışken, dünkü seçimler sonrasında Türkiye genelindeki sandıkların yüzde 93'nün açıldığı saatlerde 10 büyükşehir, 36 il ve 448 ilçe belediye başkanlığını kazanmış görünüyordu.
2004'de 2 büyükşehir 6 il, ve 130 ilçe belediyesine sahip olan CHP, bu kez 3 büyükşehir, 10 il ve 169 ilçe belediyesini elde etti.
En ciddi oy ve belediye sayısındaki artış MHP'de yaşandı. 2004'de sadece 4 il ve 72 ilçede belediye başkanlığını alan MHP bu kez bir büyükşehir, 8 il ve 126 ilçede belediye başkanı çıkardı.
Seçimlerin dördüncü partisi konumundaki DTP, 2004'de olduğu gibi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini bu kez de kazandı. DTP 2004'de 4 olan il belediye başkanlığı sayısını 7'ye, 32 olan ilçe belediye başkanlığını ise 50'ye yükseltti.
2004'de bir büyükşehir 2 il, 5 ilçe kazanan DSP, bu kez Eskişehir ve Ordu'daki iktidarını korurken Bartın'ı ise MHP'ye kaptırdı. Kazandığı ilçe sayısını da 10'ü yükseltti.
DP 2004'de olduğu gibi bu kez de bir il belediyesini kazandı. Ancak DP, 2004 kazandığı Elazığ'ı AKP'ye kaptırırken, Yalova'yı kazanma başarısını elde etti. DP'nin 2004'de 89 olan ilçe belediye başkanlığı sayısı ise 36'ya geriledi.
Seçim sürecinde Genel Başkanları Muhsin Yazıcıoğlu'nu helikopter kazasında kaybeden BBP ise Yazıcıoğlu'nun memleketi Sivas'ta ipi göğüsleyen parti oldu. BBP 2004'de olduğu gibi yine 3 ilçe belediye başkanlığını aldı.
Yerel seçime yeni lideri Numan Kurtulmuş ile giren ve eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın da desteği ile hareket eden Saadet Partisi ise 2004'deki başarısızlığının da gerisine düştü.

İl genel meclisi
Saat 00.10 itibariyle açılan 136 bin 666 sandık sonuçlarına göre AKP; il genel meclisindeki oylarını 2004 yerel seçimlerine göre yaklaşık 2.5, 2007 genel seçimlerine göre ise yaklaşık 7.5 puan düşürdü. CHP 2004 yerel seçimlerine göre il genel meclisi oy oranını yaklaşık 4, 2007 genel seçimlerine göre ise yaklaşık 1.5 puanın üzerinde artırma başarısını gösterdi. Dün ortaya çıkan tabloya göre il genel meclisinde en karlı çıkan parti MHP oldu. MHP, 2004 yerel seçimlerine göre oylarını yaklaşık 6, 2007 genel seçimlerine göre yaklaşık 2 puan yükseltti.


Uzmanlara göre kayma başladı

Sosyolog Prof. Dr. Sencer Ayata: Teknoloji kullanılan alanlarda bir işsizleme var ve bu işsizleşmenin özelliği, diğer kesimlere kıyasla çoğunun vasıflı işçidir. Çok daha rahat yaşayan, sosyal yardım, sadaka olgusunun dışında kalan bir kesimdir. Ben biraz onlardan gördüğüm kadarıyla oylarda kayma olduğunu düşünüyorum.

Tanıl Bora: Kimilerine göre bu seçim bir referandumdu. AKP'nin genel olarak politikalarını destekleyenler ve ona karşı olanlar; bir referandum bunun için yapıldı. İkincisi ise, Kürt meselesi ile ilgili. Kürt illerindeki seçimin doğrudan böyle bir refendum sonucu taşıdığı açık. Kimileri açısından Ergenekon davası ile ilgili bir referandum... Kimileri için böyle bir boyutu gerçekten var bu seçimin ama yerel boyutu da var. Bir çok yerde görülüyor ki, bütün tartışmalar şu veya bu şekilde yerel boyuta da eklemleniyor olabilir ama yerel tercihler de önemli. Bu kutuplaştırmaları, anlamlı bir kutuplaştırmaya dönüştürmek Türkiye'de siyasete iyi gelir diye düşünüyorum. BU iktisadi krizi, sosyal devletin bitmesinde, esas olarak yoksulluk meselesini... Bütün bunları bir temel mücadele ekseni haline getirmek daha anlamlı bir gerilimdir. Kürt meselesi açısından da bu böyle...
Uzun bir süredir özellikle büyükşehirlerde belediye başkanları bir tür yerel oligarklara dönüşmüş durumdalar. Kolay kolay yerlerinden edilememelerinin ve yerel güçlere dönüşmelerinin etkisini hesaba katmak lazım.
İkincisi, kadın adaylar ve seçilen kadın adaylara bakarsak galiba gerilemiş durumda. Her koşulda çok az..(Radikal)

No comments: