Sunday, May 17, 2009

Karamanlis döneminde üç yılda 4.5 milyar avroluk yolsuzluk

YORGO KIRBAKİ
Yunanistan'da Başbakan Kostas Karamanlis'in iktidarında sadece son üç yılda patlayan ekonomik skandalların tutarı 4.5 milyar avro olarak hesaplandı.

ATİNA - Yunanistan’da Başbakan Kostas Karamanlis’in iktidarında sadece son üç yılda patlayan ekonomik skandalların tutarı 4.5 milyar avro olarak hesaplandı. Yunan devletinin bu skandallardan zararı 776 milyon avroyu bulurken, rüşvetçilerin 150 milyon avroyu ceplerine indirdikleri tahmin ediliyor. Karamanlis’e ilk aşamada 7 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde pahalıya mal olacağına kesin gözüyle bakılan ekonomik skandallar hakkında savcıların odalarından 637 sanık, şüpheli ve tanık geçti. Yunanistan’ı sarsan ve adaletin kararlarını bekleyen skandallar şunlar:

* Germamos adlı tüm ülkede cep telefonları pazarlamacısı firma, Yunan Telefon İdaresi’nin (OTE) GSM operatörü COSMOTE tarafından 1.3 milyar avroya satın alındı. Firmanın hisseleri Atina borsasında 12 avrodan işlem görürken garip bir şekilde 19 avrodan satın alındı. 2006 yazından beri skandal askıda.

* Süt ve süt mamulleri üreten MEVGAL firmasından haksız rekabet için 24.5 milyon avro para cezasına çarptırılmaması için 2.4 milyon avro haraç istendiği ortaya çıktı. Numaraları işaretlenmiş haracın bir bölümü, eski Çalışma Bakanı Savvas Çituridis’in akrabası olan bir şahısın üzerinde bulundu. Mahkemede yargılanan üç sanık 10 biner avro para cezasıyla hapisten kurtuldu.

* Yunan SSK, Bağkur ve Emniyet Sandığı gibi 14 emekli sandığı, doğrudan bankalar yerine aracılara büyük komisyon ödeyip 1.8 milyar avroluk tahvil satın aldı. Üstelik tahvillerin bugünkü değeri 800 milyon avroyu geçmiyor.

* Nüfusu kalabalık olmayan adalara sefer yapan gemiler için ihalelerde usulsuzlük yapıldı. En az 650 bin avro rüşvet alındığı iddia edildi.

Başkeşiş 1 milyar avro dolandırdı
* Keşişler diyarı Aynoroz’da ‘sosyete manastırı’ olarak bilinen Vatopedi’nin başkeşişi Kıbrıslı Rum Efrem ile devlet arasında arazi takası yapılırken, manastır arazileri gerçek değerinden yüksek, devlet arazileri ise gerçek fiyatından düşük gösterilip hesaplandı. Efrem’ın bu şekilde takas ettiği arazilerin değeri 1 milyar avro olarak tespit edildi.

*Siemens, ürünlerini satabilmek için tüm Avrupa’da olduğu gibi Yunanistan’da da rüşvet dağıttı. Verilen rüşvet 100 milyon avro. Bu paranın bir bölümü hem Karamanlis’in lideri olduğu iktidar partisi Yeni Demokrasi hem de ana muhalefetteki sosyalist PASOK’un kasalarına girdi.

No comments: